Till sidans topp

Sidansvarig: Annika Wall
Sidan uppdaterades: 2017-10-30 14:43

Tipsa en vän
Utskriftsversion

Centrum för framtidens kemiska riskanalyser och styrning - FRAM - Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

FRAM - Centrum för framtidens kemiska riskanalyser och styrning

FRAM är ett tvärvetenskapligt forskningscentrum som fokuserar på cocktail-effekten av kemiska blandningar och kemiska föroreningar i ekosystemtjänster i vattendrag, sjöar och kustnära områden. Centret arbetar i nära samarbete med intressenter från myndigheter, industrin och civilsamhället.

Idag återfinns hundratals giftiga kemikalier i miljön, i vattendrag och till och med i människans blod. Dagens kemikalieregleringar (t.ex. REACH) tar inte hänsyn till att många kemikalier förekommer samtidigt i naturen och utgår ifrån att det ämne som ska bedömas förekommer ensamt i ett annars orört ekosystem.

Blandningar mer giftiga

Detta är särskilt problematiskt då även låga, individuellt ofarliga, koncentrationer kan bidra till en avsevärd blandnings-effekt när kemikalierna uppträder tillsammans, en så kallad cocktail-effekt.

FRAM kommer att:

  • Definiera säkra lokala, regionala och globala gränser för kemikalier som skyddar ekosystemtjänster.
  • Utveckla ekonomiska och politiska styrmedel för att hantera blandningar av kemikalier.
  • Testa nya metoder i fallstudier i olika politiska, ekonomiska och ekologiska system - Sverige, USA, Chile och Kenya.
  • Fungera som ett kompetenscenter för undervisning av spridning av nya metoder för kemisk riskbedömning och riskhantering.

FRAM-centret drivs av en tvärvetenskaplig grupp av forskare inom ekotoxikologi, ekologi, miljökemi, livscykel- och miljösystemanalys, miljöekonomer samt experter inom miljö- och skatterätt.

Läs mer på FRAM:s webbplats

Sidansvarig: Annika Wall|Sidan uppdaterades: 2017-10-30
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?