Till sidans topp

Sidansvarig: Annika Wall
Sidan uppdaterades: 2018-02-09 13:34

Tipsa en vän
Utskriftsversion

Centrum för studier av kollektivt handlande - CeCAR - Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

CeCAR - Centrum för studier av kollektivt handlande

CeCAR är ett forskningscentrum som ska söka svar om drivkrafterna bakom kollektivt handlande och under vilka villkor som storskaligt samarbete kan uppstå. I centret samlas forskare från samhällsvetenskap, humaniora och naturvetenskap.

Flera av de hot och utmaningar som världen står inför idag kräver kollektiva lösningar. Det gäller sociala frågor, miljöfrågor och hälsorelaterade utmaningar. Men storskaligt kollektivt handlande är svårt att åstadkomma och är inte särskilt väl utforskat.

Studier av kollektivt handlande rör så skilda saker som:

  • Miljö
  • Korruption
  • Demokrati
  • Hälsovård

I ett första skede kommer forskningen huvudsakligen att vara inriktad på koldioxidutsläpp. Förutom klimatförändringar orsakar sådana utsläpp även andra storskaliga miljöproblem, som exempelvis havsförsurning. Men även naturresursförvaltning och hälsorelaterade frågor kommer att studeras. Tanken är att fördjupa förståelsen för den typen av koordineringsproblem som uppstår när stora samhällsutmaningar skall hanteras på storskalig nivå.

Miljöfrågorna är särskilt svåra att lösa, delvis därför att de ofta handlar om att förändringar behöver genomföras väldigt snabbt, ofta på ett globalt plan och detta för att förhindra katastrofer som många gånger sker i andra delar av världen – eller långt in i framtiden.

Läs mer på CeCAR:s webbplats

Sidansvarig: Annika Wall|Sidan uppdaterades: 2018-02-09
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?