Till sidans topp

Sidansvarig: Webbredaktionen
Sidan uppdaterades: 2018-02-09 13:37

Tipsa en vän
Utskriftsversion

Centrum för kritiska kulturarvsstudier - CCHS - Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

CCHS - Centrum för kritiska kulturarvsstudier

Centrum för kritiska kulturarvsstudier är ett tvärvetenskapligt forskningscentrum  där syftet med forskningen är att presentera alternativa och kritiska tolkningar av hur vi upplever en globaliserad värld. En utmaning är därför att undersöka hur dåtiden kan användas i nutiden för att skapa framtiden.

Kritiska kulturarvsstudier är ett framväxande tvärvetenskapligt forskningsfält, som kritiskt granskar hur det förflutna mobiliseras för olika syften. Dessa skeenden, vari det förflutna mobiliseras på ett selektivt sätt för att skapa nya typer av kulturarv, kan kallas för kulturarvsprocesser.

Undersöka effekter av globalisering

Kritiska kulturarvsstudier är ett aktivt akademiskt svar på politiska, demografiska och ekonomiska effekter av globaliseringen där denna mobilisering äger rum. Centrumet vill undersöka och förstå hur detta går till i avsikt att presentera möjliga alternativ.

CCHS verksamhet bedrivs i fyra områden:

  • Curating the City
  • Embracing the Archives
  • Making Global Heritage Futures
  • Heritage and Wellbeing

Kulturarvsprocesserna byggs upp och drivs på av en mängd aktörer – från gräsrotsorganisationer till regeringar och icke-statliga organisationer. De leder till nya former av identiteter och livsstilar på lokal, regional, nationell och även internationell nivå. De är svar på den växande urbaniseringen och dess effekter på landsbygden, konsumtionssamhället och dess effekter på miljön, migrationen och dess effekter på kultur och identitet.

Kulturarvsprocesser utmanar värderingar

Alla dessa processer utmanar etablerade värderingar i samhällen och leder till konflikter om identiteter, städer och kultur – kort sagt deltar de i en genomgripande förändring av grundläggande sociala och kulturella värden där ”dåtid redigeras” och laddas med nya innebörder för att utnyttjas i samtiden.

Centrum för kritiska kulturarvsstudier vid Göteborgs universitet är ett tvärvetenskapligt forskningscentrum med deltagare från Humanistiska, Samhällsvetenskapliga, Naturvetenskapliga och Konstnärliga fakulteten vid Göteborgs universitet. Centret organiseras i samarbete med University College i London som ett led i att stärka forskningens internationella profil.

Läs mer på CCHS:s webbplats

Sidansvarig: Webbredaktionen|Sidan uppdaterades: 2018-02-09
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?