Till sidans topp

Sidansvarig: Annika Wall
Sidan uppdaterades: 2018-02-09 13:36

Tipsa en vän
Utskriftsversion

Centrum för antibiotikaresistensforskning - CARe - Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

CARe - Centrum för antibiotikaresistensforskning

CARe har som vision att genom forskning bidra till att begränsa dödlighet, sjuklighet och socioekonomiska kostnader relaterade till antibiotikaresistens ur ett globalt perspektiv.

Fler och fler sjukdomsbildande bakterier utvecklar resistens mot livräddande antibiotika. Runtom i världen blir vanliga infektioner allt svårare att bota. Dessutom ställer antibiotikaresistens till problem vid exempelvis operationer och vid många former av cancerbehandlingar, där antibiotika behövs i förebyggande syfte.

Antibiotikaresistens globalt hot

Framtagandet av nya antibiotika går mycket långsamt, samtidigt som felanvändning och överanvändning av antibiotika driver på resistensutvecklingen ytterligare. Världshälsoorganisationen WHO har därför klassat antibiotikaresistensens allt snabbare utbredning som ett globalt hot mot basen för modern sjukvård.

CARe är en tvärvetenskaplig kraftsamling för att möta denna utveckling. I centrat sammanförs expertis från sex fakulteter vid Göteborgs universitet. Tillsammans med sjukvårdssektorn och näringslivet koncentreras kompetenser och viljor för att möta denna globala samhällsutmaning.

Forskningen kretsar kring sex huvudteman:

• Diagnostik
• Övervakning
• Spridning
• Den yttre miljön
• Nya antibiotika
• Åtgärdsstrategier

Fokus på karbapenemer

Inom varje område kommer fokus ligga extra på resistens mot karbapenemer, en klass av antibiotika som allt oftare utgör det sista kvarvarande behandlingsalternativet.

CARe har också till syfte att utveckla undervisning relaterat till antibiotikaresistens och att sprida kunskap inom och utanför universitetsvärlden. Förhoppningen är att forskningen skall göra avtryck i samhället och skapa ökade förutsättningar för en långsiktigt hållbar sjukvård.

Läs mer på CARe:s webbplats

Sidansvarig: Annika Wall|Sidan uppdaterades: 2018-02-09
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?