Till sidans topp

Sidansvarig: Webbredaktionen
Sidan uppdaterades: 2017-10-31 14:17

Tipsa en vän
Utskriftsversion

Centrum för åldrande och hälsa - AgeCap - Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

AgeCap - Centrum för åldrande och hälsa

AgeCap vill genom forskning bidra till att äldres välbefinnande, funktion och delaktighet kan behållas så länge och i så stor utsträckning som möjligt.

Antalet personer över 65 år kommer att tredubblas de närmaste decennierna. Allt fler och friskare äldre är en stor global framgång, men också en stor samhällsutmaning eftersom det exempelvis innebär att fler pensionärer behöver försörjas och att antalet personer med demens kommer att öka.

Kapabilitet viktigt begrepp

Inom AgeCap är "kapabilitet" ett viktigt begrepp. Kapabilitet handlar om människors förmågor att nå mål och göra saker som upplevs som värdefulla. I åldrandet påverkas dessa möjligheter av hälsa, genetik, personlighet, intellektuell förmåga, familj, vänner, bostad, arbetsplats, politiska beslut, åldersdiskriminering, fördomar etc. Ett viktigt fokus för centrumets verksamhet är att genom forskningen bidra till att äldres välbefinnande, funktion och delaktighet kan behållas så länge och i så stor utsträckning som möjligt.

Forskningen kommer att baseras på sju större projekt:

• Tidstrender och kapabilitet
• Arbete/pensionering och kapabilitet
• Deltagande/synlighet/autonomi/självbestämmande och kapabilitet
• Kognition
• Hälsa och kapabilitet
• Skörhet (’fraility’) och kapabilitet
• Ackumulering av fördelaktiga och ofördelaktiga levnadsförhållanden och kapabilitet

Forskare från 15 institutioner

I AgeCap ingår forskare från fem fakulteter och 15institutioner med inriktning mot forskningsområden som molekylärbiologi, genetik, neurokemi, vårdvetenskap, psykologi, sociologi, arbetsvetenskap, socialt arbete, företags- och hälsoekonomi, media och kommunikation, statsvetenskap, juridik, historia, svenska språket, geriatrik, psykiatri, arbetsterapi, sjukgymnastik, ögon, hörsel, neurologi, arbetsmedicin, idrottsvetenskap, näringslära, och design.

Under de följande åren kommer centrumets verksamhet att utvidgas med fler ämnesområden, men också med ett mer globalt perspektiv.

Läs mer på AgeCaps webbplats

Sidansvarig: Webbredaktionen|Sidan uppdaterades: 2017-10-31
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?