Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

"Djurförsök har gett avgörande kunskap"

Dekanen för Sahlgrenska akademin, som ansvarar för universitetets forskning med försöksdjur, menar att diskussionen bara kan gå framåt genom kunskap och öppenhet.

"Djurförsök väcker känslor, och ställer krav på etiska ställningstaganden – oavsett om du tycker att djurförsök är nödvändiga eller dåliga, eller om du är osäker på vad du tycker. Samtidigt vet vi att försök på djur har gett oss avgörande kunskaper som hjälpt oss att hejda miljöhot, utveckla nya läkemedel och rädda liv.

På Göteborgs universitet tror vi att diskussionen om djurförsökens nytta och nödvändighet bara kan gå framåt genom öppenhet och kunskap. Därför vill vi här ge dig en inblick i hur vi arbetar med djur i vår forskning.

Som ytterst ansvarig för universitets djurförsök, och som chef för den fakultet där djurförsök hjälpt till att lägga grunden för många viktiga medicinska framsteg, är jag stolt över att ha ett djurhus av absolut toppklass och en engagerad personal som månar om djurens bästa.
På den här sidan får du själv möta människor som i olika roller arbetar med djurförsök. De berättar hur våra försöksdjur tas omhand, varför djurförsök behövs, och om det arbete som pågår för att kunna ersätta vissa djurförsök med andra metoder.

Om du vill läsa ännu mer om djurförsök i svensk forskning kan jag varmt rekommendera webbplatsen djurforsok.info."

Foto: Johan Wingborg/GU

Delegerat ansvar

Rektor har delegerat till dekanen på Sahlgrenska akademin att vara tillståndshavare för försöksdjursverksamheten vid Göteborgs universitet. Samråd ska ske med dekan på Naturvetenskapliga fakulteten. Uppdraget får inte vidaredelegeras. 

Relaterade sidor

  • Djurförsök.info Fakta om djurförsök inom svensk forskning. Vetenskapsrådet och universiteten står bakom webbplatsen.
     
  • Jordbruksverket Information om försöksdjur

Jordbruksverkets föreskrifter och allmänna råd om försöksdjur

Göteborgs universitets policy för djurförsök

Sidansvarig: Pontus Sundén|Sidan uppdaterades: 2017-05-18
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?