Till sidans topp

Sidansvarig: Pontus Sundén
Sidan uppdaterades: 2016-07-08 14:43

Tipsa en vän
Utskriftsversion

Djurförsök på Göteborgs universitet - Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Djurförsök på Göteborgs universitet - en inblick

Jonas Nilsson, professor och forskare inom kirurgi (tv) och en läkarstuderande som tränar på mikrokirurgi. Bilder: Johan WingborgCancerforskaren Göran Landberg och ekotoxikologen Bethanie Carney Almrot. Foto: Johan Wingborg/GU

Vid Göteborgs universitet bedrivs forskning inom många fält. En del av forskningen använder djur, främst inom biomedicin där försöken är avgörande bland annat för utveckling av nya läkemedel.

Även inom naturvetenskap och samhällsvetenskap används djurförsök, där målet med forskningen kan vara att skydda vilda djurbestånd, avvärja miljöhot, eller förstå mänskliga psykologiska beteenden.

Forskning med djurförsök kräver särskilt etiskt tillstånd, och bestämmelserna kring hur djurförsök får utföras är mycket stränga. Vid Göteborgs universitet sköts djuren av kvalificerad personal, och djurens välmående övervakas och kontrolleras av veterinärer.

Det är vår övertygelse att diskussionen om djurförsökens nytta och nödvändighet bara kan gå framåt genom öppenhet och kunskap. Därför vill vi ge dig en inblick i hur vi arbetar med djur i vår forskning.

Relaterade sidor

Jordbruksverkets föreskrifter och allmänna råd om försöksdjur

Göteborgs universitets policy för djurförsök

Sidansvarig: Pontus Sundén|Sidan uppdaterades: 2016-07-08
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?

Denna text är utskriven från följande webbsida:
http://www.gu.se/forskning/var-forskning/djurforsok-pa-goteborgs-universitet/
Utskriftsdatum: 2020-07-02