Till sidans topp

Sidansvarig: Webbredaktion
Sidan uppdaterades: 2012-09-11 15:12

Tipsa en vän
Utskriftsversion

Jejunal pouch reconstruct… - Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Jejunal pouch reconstruction but not preservation of duodenal passage after total gastrectomy reduces plasma cholecystokinin and pancreatic polypeptide long term in pigs.

Artikel i vetenskaplig tidskrift
Författare Ulrika Smedh
Lars Hansson
Rolf Ekman
Thomas Zilling
Publicerad i In vivo (Athens, Greece)
Volym 23
Nummer/häfte 1
Sidor 93-8
ISSN 0258-851X
Publiceringsår 2009
Publicerad vid Institutionen för kliniska vetenskaper, Avdelningen för kirurgi
Institutionen för neurovetenskap och fysiologi, sektionen för psykiatri och neurokemi
Sidor 93-8
Språk en
Länkar www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/query.f...
Ämnesord Anastomosis, Roux-en-Y, Animals, Body Weight, Cholecystokinin, blood, Colonic Pouches, Disease Models, Animal, Duodenum, surgery, Eating, Esophagus, surgery, Female, Jejunum, surgery, Male, Neuropeptide Y, blood, Nutritional Status, Pancreatic Polypeptide, blood, Peptide YY, blood, Postgastrectomy Syndromes, blood, pathology, Swine
Ämneskategorier Medicin och Hälsovetenskap

Sammanfattning

AIM: The long-term effects of reconstructions of the gastrointestinal tract after gastrectomy on plasma levels of gastrointestinal hormones that contribute to food intake controls were evaluated. MATERIALS AND METHODS: Domestic pigs were randomly assigned to sham-surgery or total gastrectomy followed by reconstruction with oesophagojejunostomy on a Roux-en-Y loop (OJRY), jejunal interposition between the oesophagus and the duodenum (OJD), or an oesophagojejunostomy with a jejunal pouch reservoir (J-pouch) on a Roux-en-Y loop. Plasma levels of peptides were analysed by radioimmunoassay (RIA). RESULTS: Ten weeks after surgery, levels of cholecystokinin (CCK) and pancreatic polypeptide (PP) were significantly lowered (79.6% and 67.0%, respectively) in animals with a J-pouch, but not in sham-operated animals or animals with OJRY or OJD, as compared to preoperative levels. The levels of neuropeptide Y (NPY) and peptide YY (PYY) remained unchanged, irrespective of the mode of reconstruction. CONCLUSION: J-pouch, but not preservation of duodenal passage after total gastrectomy, lowers levels of CCK and PP, peptides that reduce food intake.

Sidansvarig: Webbredaktion|Sidan uppdaterades: 2012-09-11
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?