Till sidans topp

Sidansvarig: Webbredaktion
Sidan uppdaterades: 2012-09-11 15:12

Tipsa en vän
Utskriftsversion

Coding of pleasant touch … - Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Coding of pleasant touch by unmyelinated afferents in humans.

Artikel i vetenskaplig tidskrift
Författare Line Sofie Löken
Johan Wessberg
India Morrison
Francis McGlone
Håkan Olausson
Publicerad i Nature neuroscience
Volym 12
Nummer/häfte 5
Sidor 547-8
ISSN 1546-1726
Publiceringsår 2009
Publicerad vid Institutionen för neurovetenskap och fysiologi, sektionen för klinisk neurovetenskap och rehabilitering
Institutionen för neurovetenskap och fysiologi, sektionen för fysiologi
Sidor 547-8
Språk en
Länkar dx.doi.org/10.1038/nn.2312
Ämnesord Action Potentials, physiology, Adaptation, Physiological, physiology, Affect, physiology, Afferent Pathways, physiology, Cerebral Cortex, physiology, Electrophysiology, Hair Follicle, innervation, physiology, Humans, Mechanoreceptors, physiology, Mechanotransduction, Cellular, physiology, Nerve Fibers, Unmyelinated, physiology, Perception, physiology, Physical Stimulation, methods, Reward, Sensory Receptor Cells, physiology, Skin, innervation, Skin Physiological Phenomena, Social Behavior, Touch, physiology
Ämneskategorier Neurofysiologi

Sammanfattning

Pleasant touch sensations may begin with neural coding in the periphery by specific afferents. We found that during soft brush stroking, low-threshold unmyelinated mechanoreceptors (C-tactile), but not myelinated afferents, responded most vigorously at intermediate brushing velocities (1-10 cm s(-1)), which were perceived by subjects as being the most pleasant. Our results indicate that C-tactile afferents constitute a privileged peripheral pathway for pleasant tactile stimulation that is likely to signal affiliative social body contact.

Sidansvarig: Webbredaktion|Sidan uppdaterades: 2012-09-11
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?