Till sidans topp

Sidansvarig: Webbredaktion
Sidan uppdaterades: 2012-09-11 15:12

Tipsa en vän
Utskriftsversion

beta-alanine elevates dop… - Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

beta-alanine elevates dopamine levels in the rat nucleus accumbens: antagonism by strychnine.

Artikel i vetenskaplig tidskrift
Författare Mia Ericson
Pei Pei Chau
Rhona B. C. Clarke
Louise Adermark
Bo Söderpalm
Publicerad i Amino acids
Volym 38
Nummer/häfte 4
Sidor 1051-1055
ISSN 1438-2199
Publiceringsår 2010
Publicerad vid Institutionen för neurovetenskap och fysiologi, sektionen för psykiatri och neurokemi
Sidor 1051-1055
Språk en
Länkar dx.doi.org/10.1007/s00726-009-0313-...
Ämneskategorier Farmakologi, Beroendelära

Sammanfattning

Glycine receptors (GlyRs) in the nucleus accumbens (nAc) have recently been suggested to be involved in the reinforcing and dopamine-elevating properties of ethanol via a neuronal circuitry involving the VTA. Apart from ethanol, both glycine and taurine have the ability to modulate dopamine output via GlyRs in the same brain region. In the present study, we wanted to explore whether yet another endogenous ligand for the GlyR, beta-alanine, had similar effects. To this end, we monitored dopamine in the nAc by means of in vivo microdialysis and found that local perfusion of beta-alanine increased dopamine output. In line with previous observations investigating ethanol, glycine and taurine, the competitive GlyR antagonist strychnine completely blocked the dopamine elevation. The present results suggest that beta-alanine has the ability to modulate dopamine levels in the nAc via strychnine-sensitive GlyRs, and are consistent with previous studies suggesting the importance of this receptor for modulating dopamine output.

Sidansvarig: Webbredaktion|Sidan uppdaterades: 2012-09-11
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?