Till sidans topp

Sidansvarig: Webbredaktion
Sidan uppdaterades: 2012-09-11 15:12

Tipsa en vän
Utskriftsversion

Potential Protective Effe… - Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Potential Protective Effects of NSAIDs/ASA in Oxidatively Stressed Human Lens Epithelial Cells and Intact Mouse Lenses in Culture

Artikel i vetenskaplig tidskrift
Författare Anne Petersen
Madeleine Zetterberg
Johan Sjöstrand
AnnZophi Palsson
Jan-Olof Karlsson
Publicerad i Ophthalmic Res
Volym 37
Nummer/häfte 6
Sidor 318-327
ISSN 0030-3747 (Print)
Publiceringsår 2005
Publicerad vid Institutionen för klinisk neurovetenskap, Sektionen för oftalmologi
Institutionen för anatomi och cellbiologi
Sidor 318-327
Språk en
Länkar www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/query.f...
Ämnesord Lens . Cell culture . Organ culture - H2O2 . NSAIDs/ASA
Ämneskategorier Cell- och molekylärbiologi

Sammanfattning

Purpose: To study possible toxic effects of indomethacin, diclofenac, and celecoxib (NSAIDs) and acetylsalicylic acid (ASA) as well as potentially protective effects of these substances in oxidatively stressed human lens epithelial cells (HLEC) and in intact mouse lenses in culture. Methods: HLEC and mouse lenses were incubated with NSAIDs or ASA alone or in the presence of H(2)O(2). To study apoptosis the cells were then either stained with Hoechst 33342 or assayed for caspase-3 activity. Mouse lenses were studied with respect to lens transparency. Results: Low concentrations of NSAIDs/ASA caused a significant protection against H(2)O(2)-induced apoptosis in HLEC whereas higher concentrations were toxic. Conclusion: The protective effects of NSAIDs/ASA against oxidative damage are confined to a relatively small therapeutic window. Copyright (c) 2005 S. Karger AG, Basel.

Sidansvarig: Webbredaktion|Sidan uppdaterades: 2012-09-11
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?