Till sidans topp

Sidansvarig: Webbredaktion
Sidan uppdaterades: 2012-09-11 15:12

Tipsa en vän
Utskriftsversion

Levels of brain related p… - Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Levels of brain related proteins in cerebrospinal fluid: An aid in the differential diagnosis of parkinsonian disorders.

Forskningsöversiktsartikel
Författare Radu Constantinescu
Henrik Zetterberg
Björn Holmberg
Lars Rosengren
Publicerad i Parkinsonism & related disorders
Volym 15
Nummer/häfte 3
Sidor 205-12
ISSN 1353-8020
Publiceringsår 2009
Publicerad vid Institutionen för neurovetenskap och fysiologi, sektionen för klinisk neurovetenskap och rehabilitering
Institutionen för neurovetenskap och fysiologi, sektionen för psykiatri och neurokemi
Sidor 205-12
Språk en
Länkar dx.doi.org/10.1016/j.parkreldis.200...
Ämneskategorier Medicin och Hälsovetenskap

Sammanfattning

Parkinsonian disorders such as Parkinson's disease (PD), multiple system atrophy (MSA), progressive supranuclear palsy (PSP), and corticobasal degeneration (CBD), are a large group of common neurodegenerative diseases. The initial differential diagnosis can be extremely challenging with major implications for prognosis. The 42 amino acid fragment of amyloid-beta (Abeta42), neurofilament light chain (NFL), neurofilament heavy chain (pNFH), tau protein, glial fibrillary acidic protein (GFAP), neuron specific enolase (NSE), S-100B protein, and myelin basic protein (MBP) are brain related proteins (BRP) present in neurons and glia cells. They are released in the cerebrospinal fluid (CSF) after brain tissue damage caused by a variety of neurological diseases, including the parkinsonian disorders. A review of the literature shows that, carefully interpreted, the CSF levels of BRP can be of value in the differential diagnosis of parkinsonian disorders.

Sidansvarig: Webbredaktion|Sidan uppdaterades: 2012-09-11
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?