Till sidans topp

Sidansvarig: Webbredaktion
Sidan uppdaterades: 2012-09-11 15:12

Tipsa en vän
Utskriftsversion

Wind speed climatology an… - Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Wind speed climatology and trends for Australia, 1975–2006: Capturing the stilling phenomenon and comparison with near-surface reanalysis output

Artikel i vetenskaplig tidskrift
Författare T.G. McVicar
T.G. Van Neil
L.T. Li
M.L. Roderick
D.P. Rayner
L. Ricciardulli
R.J. Donohue
Publicerad i Geophys. Res. Lett.
Volym 35
Sidor L20403
Publiceringsår 2008
Publicerad vid Institutionen för geovetenskaper
Sidor L20403
Språk en
Länkar www.agu.org/journals/gl/gl0820/2008...
Ämnesord near-surface wind speed, trends, stilling
Ämneskategorier Klimatforskning

Sammanfattning

Near-surface wind speeds (u) measured by terrestrial anemometers show declines (a ‘stilling’) at a range of mid-latitude sites, but two gridded u datasets (a NCEP/NCAR reanalysis output and a surface-pressure-based u model) have not reproduced the stilling observed at Australian stations. We developed Australia-wide 0.01° resolution daily u grids by interpolating measurements from an expanded anemometer network for 1975–2006. These new grids represented the magnitude and spatial-variability of observed u trends, whereas grids from reanalysis systems (NCEP/NCAR, NCEP/DOE and ERA40) essentially did not, even when minimising the sea-breeze impact. For these new grids, the Australian-averaged u trend for 1975–2006 was −0.009 m s−1 a−1 (agreeing with earlier site-based studies) with stilling over 88% of the land-surface. This new dataset can be used in numerous environmental applications, including benchmarking general circulation models to improve the representation of key parameters that govern u estimation. The methodology implemented here can be applied globally.

Sidansvarig: Webbredaktion|Sidan uppdaterades: 2012-09-11
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?