Till sidans topp

Sidansvarig: Webbredaktion
Sidan uppdaterades: 2012-09-11 15:12

Tipsa en vän
Utskriftsversion

Volatility of secondary o… - Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Volatility of secondary organic aerosols from the ozone initiated oxidation of alpha-pinene and limonene

Artikel i vetenskaplig tidskrift
Författare Åsa M. Jonsson
Mattias Hallquist
H. Saathoff
Publicerad i Journal of Aerosol Science
Volym 38
Nummer/häfte 8
Sidor 843-852
Publiceringsår 2007
Publicerad vid Institutionen för kemi
Sidor 843-852
Språk en
Länkar <Go to ISI>://000249745300004
Ämnesord ozonolysis, secondary organic aerosol, terpene, volatility, DIFFERENTIAL MOBILITY ANALYZER, NONVOLATILE FRACTIONS, PARTICLES, OZONOLYSIS, ATMOSPHERE, GROWTH, WATER
Ämneskategorier Kemi

Sammanfattning

The volatility of secondary organic aerosol (SOA) from the ozone initiated oxidation of a-pinene and limonene has been investigated in a large aerosol chamber facility, the AIDA chamber of Research Centre Karlsruhe, by using a volatility tandem-DMA system (VTDMA). The volatility of particles has been classified by monitoring the change in particle peak diameter at temperatures between 298 and 583 K. Specifically, the volatility of SOA was determined depending on organic precursor molecule, temperature at which the SOA was formed (243-303 K), relative humidity (0.2-72% RH), size of the particles (20-300 nm), and the presence of an OH-scavenger. Depending on experimental conditions the normalised mode particle diameter e.g. at an evaporative temperature of 423 K ranged from 0.32 to 0.65, i.e. remaining volume fraction 0.04-0.27. The thermal characteristics of SOA are influenced the most by reaction temperature and organic precursor. In this paper the benefits of using a VTDMA for mechanistic studies of SOA formation is demonstrated. (c) 2007 Elsevier Ltd. All rights reserved.

Sidansvarig: Webbredaktion|Sidan uppdaterades: 2012-09-11
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?