Till sidans topp

Sidansvarig: Webbredaktion
Sidan uppdaterades: 2012-09-11 15:12

Tipsa en vän
Utskriftsversion

Anomoloma, a new genus se… - Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Anomoloma, a new genus separated from Anomoporia on the basis of decay type and nuclear rDNA sequence data

Artikel i vetenskaplig tidskrift
Författare T. Niemelä
Karl-Henrik Larsson
Y. C. Dai
Ellen Larsson
Publicerad i Mycotaxon
Volym 100
Sidor 305-317
ISSN 0093-4666
Publiceringsår 2007
Publicerad vid Institutionen för växt- och miljövetenskaper
Sidor 305-317
Språk en
Länkar <Go to ISI>://000247008400040
Ämnesord Basidiomycota, phylogeny, polypore, taxonomy, IDENTIFICATION, INFERENCE, FUNGI
Ämneskategorier Biologiska vetenskaper

Sammanfattning

Five species of Anomoporia, and related but deviating material from South China, were studied microscopically and sequenced. Bayesian and maximum parsimony analyses were conducted using nuclear ribosomal ITS and large-subunit DNA regions. The species belong to a subclade within or close to the euagarics clade. The brown-rot-causing species A. bombycina (type of the genus Anomoporia), A. vesiculosa, and A. kamtschatica belong to a genus complex together with Ceraceomyces, Hypochniciellum, Irpicodon and Plicaturopsis, but their inner hierarchy needs further study before conclusions on genus limits can be made. Four strongly rhizomorphic species of Anomoporia are associated with white-rot, and they were found to form a well-supported clade. Consequently, a new genus Anomoloma is described. The following new combinations are made: Anomoloma albolutescens (type of the genus), A. myceliosum, A. flavissimum, and a new species is described from the South Chinese material: A. rhizosum. Numerous new records of A. flavissimum expand considerably its known range in China.

Sidansvarig: Webbredaktion|Sidan uppdaterades: 2012-09-11
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?