Till sidans topp

Sidansvarig: Webbredaktion
Sidan uppdaterades: 2012-09-11 15:12

Tipsa en vän
Utskriftsversion

Joule heating and current… - Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Joule heating and current-induced instabilities in magnetic nanocontacts

Artikel i vetenskaplig tidskrift
Författare Anatoli M. Kadigrobov
Sergeij I. Kulinich
Robert I. Shekhter
Mats Jonson
V. Korenivski
Publicerad i Physical Review B
Volym 74
Nummer/häfte 19
Sidor 195307
ISSN 1098-0121
Publiceringsår 2006
Publicerad vid Institutionen för fysik (GU)
Sidor 195307
Språk en
Länkar prb.aps.org/pdf/PRB/v74/i19/e195307
Ämnesord POINT-CONTACT SPECTROSCOPY, ELECTRIC DOMAINS, LOW-TEMPERATURES, SPIN-WAVES, METALS, MULTILAYER, DRIVEN, EXCITATION, MAGNETORESISTANCE, OSCILLATIONS
Ämneskategorier Fysik

Sammanfattning

We consider the electrical current through a magnetic point contact in the limit of a strong inelastic scattering of electrons. In this limit local Joule heating of the contact region plays a decisive role in determining the transport properties of the point contact. We show that if an applied constant bias voltage exceeds a critical value, the stationary state of the system is unstable, and that periodic, nonharmonic oscillations in time of both the electrical current through the contact and the local temperature in the contact region develop spontaneously. Our estimations show that the necessary experimental conditions for observing such oscillations with characteristic frequencies in the range 10(8)-10(9) Hz can easily be met. We also show a possibility to manipulate upon the magnetization direction of a magnetic grain coupled through a point contact to a bulk ferromagnet by exciting the above-mentioned thermal-electric oscillations.

Sidansvarig: Webbredaktion|Sidan uppdaterades: 2012-09-11
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?