Till sidans topp

Sidansvarig: Webbredaktion
Sidan uppdaterades: 2012-09-11 15:12

Tipsa en vän
Utskriftsversion

The apolipoprotein E poly… - Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

The apolipoprotein E polymorphism and the cholesterol-raising effect of coffee

Artikel i vetenskaplig tidskrift
Författare Elisabeth Strandhagen
Henrik Zetterberg
N. Aires
M. Palmer
Lars Rymo
Kaj Blennow
Dag Thelle
Publicerad i Lipids Health Dis
Volym 3
Sidor 26
ISSN 1476-511X (Electronic)
Publiceringsår 2004
Publicerad vid Hjärt-kärlinstitutionen
Institutionen för klinisk neurovetenskap, Sektionen för laborativ neurovetenskap
Institutionen för laboratoriemedicin, Avdelningen för klinisk kemi/transfusionsmedicin
Sidor 26
Språk en
Länkar www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/query.f...
Ämneskategorier Folkhälsomedicinska forskningsområden

Sammanfattning

BACKGROUND: The response of serum cholesterol to diet may be affected by the apolipoprotein E (APOE) epsilon2/epsilon3/epsilon4 polymorphism, which also is a significant predictor of variation in the risk of coronary heart disease (CHD) and CHD death. Here, we test the hypothesis that the APOE polymorphism may modulate the cholesterol-raising effect of coffee. OBJECTIVE: We determined the effect of a coffee abstention period and a daily intake of 600 mL coffee on serum cholesterol and triglycerides with respect to the APOE polymorphism. DESIGN: 121 healthy, non-smoking men (22%) and women (78%) aged 29-65 years, took part in a study with four intervention periods: 1 and 3) a coffee free period of three weeks, 2 and 4) 600 mL coffee/day for four weeks. RESULTS: APOE epsilon2 positive individuals had significantly lower total cholesterol concentration at baseline (4.68 mmol/L and 5.28 mmol/L, respectively, p = 0.01), but the cholesterol-raising effect of coffee was not influenced significantly by APOE allele carrier status. CONCLUSIONS: The APOE epsilon 2 allele is associated with lower serum cholesterol concentration. However, the APOE polymorphism does not seem to influence the cholesterol-raising effect of coffee.

Sidansvarig: Webbredaktion|Sidan uppdaterades: 2012-09-11
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?