Till sidans topp

Sidansvarig: Webbredaktion
Sidan uppdaterades: 2012-09-11 15:12

Tipsa en vän
Utskriftsversion

Correlating single-molecu… - Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Correlating single-molecule characteristics of the yeast aquaglyceroporin Fps1 with environmental perturbations directly in living cells

Artikel i vetenskaplig tidskrift
Författare Sviatlana Shashkova
Mikael Andersson
Stefan Hohmann
Mark C. Leake
Publicerad i Methods
ISSN 10462023
Publiceringsår 2020
Publicerad vid Institutionen för biomedicin, avdelningen för mikrobiologi och immunologi
Institutionen för kemi och molekylärbiologi
Språk en
Ämnesord Cell stress, Living cell, Osmotic condition, Plasma membrane channels, Single-molecule, Super-resolution
Ämneskategorier Cellbiologi, Mikrobiologi

Sammanfattning

© 2020 The Authors Membrane proteins play key roles at the interface between the cell and its environment by mediating selective import and export of molecules via plasma membrane channels. Despite a multitude of studies on transmembrane channels, understanding of their dynamics directly within living systems is limited. To address this, we correlated molecular scale information from living cells with real time changes to their microenvironment. We employed super-resolved millisecond fluorescence microscopy with a single-molecule sensitivity, to track labelled molecules of interest in real time. We use as example the aquaglyceroporin Fps1 in the yeast Saccharomyces cerevisiae to dissect and correlate its stoichiometry and molecular turnover kinetics with various extracellular conditions. We show that Fps1 resides in multi tetrameric clusters while hyperosmotic and oxidative stress conditions cause Fps1 reorganization. Moreover, we demonstrate that rapid exposure to hydrogen peroxide causes Fps1 degradation. In this way we shed new light on aspects of architecture and dynamics of glycerol-permeable plasma membrane channels.

Sidansvarig: Webbredaktion|Sidan uppdaterades: 2012-09-11
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?