Till sidans topp

Sidansvarig: Webbredaktion
Sidan uppdaterades: 2012-09-11 15:12

Tipsa en vän
Utskriftsversion

Skönlitteratur som inbjud… - Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Skönlitteratur som inbjudan, eller vad vill skönlitteratur oss?

Kapitel i bok
Författare Andrea Castro
Publicerad i Litteraturdidaktik – Språkämnen i samverkan. Ylva Lindberg och Anette Svensson (red.)
Sidor 27–41
ISBN 9789127826885
Förlag Natur & Kultur
Förlagsort Stockholm
Publiceringsår 2020
Publicerad vid Institutionen för språk och litteraturer
Sidor 27–41
Språk sv
Länkar https://www.nok.se/titlar/akademisk...
Ämnesord litteraturdidaktik, moderna språk, textens yta, form, uppmärksam läsning, universitetsutbildning, svenska skolan
Ämneskategorier Språk och litteratur, Litteraturvetenskap, Språkstudier

Sammanfattning

I detta kapitel diskuterar författaren skönlitteraturstudiers betydelse inom utbildningar i moderna språk på universitetsnivå genom att utgå från frågan om vad skönlitteratur vill oss i stället för vad vi vill med skönlitteraturen. Efter att ha presenterat de institutionella förutsättningarna för undervisning av skönlitteratur inom högskoleutbildningarna i språk, argumenterar författaren att skönlitteratur bjuder läsaren att träda in i en värld som är gjord av språk. Utifrån ett didaktiskt perspektiv diskuteras vikten av att hjälpa språkstudenter att träna en uppmärksam läsning för att bli varse hur språk och form skapar den fiktiva världen samt för att uppmärksamma den information som går att finna i texten. Med fokus på texten som yta ges exempel på hur den litterära texten inbjuder läsaren att acceptera dess spelregler och därmed reflektera kring världen utifrån andra perspektiv än de egna. Till syvende och sist vill kapitelförfattaren bidra till en litteraturundervisning som tänker bortom idéer om dolda budskap och i stället lär studenterna värdet av att uppehålla sig vid språket och vid formen för att bli varse de särskilda sätt för uttryck som skönlitterära texter har.

Sidansvarig: Webbredaktion|Sidan uppdaterades: 2012-09-11
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?