Till sidans topp

Sidansvarig: Webbredaktion
Sidan uppdaterades: 2012-09-11 15:12

Tipsa en vän
Utskriftsversion

Betydelsen av arbetsresur… - Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Betydelsen av arbetsresurser och arbetskrav för undersköterskors och sjuksköterskors intention att sluta.

Artikel i vetenskaplig tidskrift
Författare Andrea Eriksson
Göran Jutengren
Lotta Dellve
Publicerad i Socialmedicinsk Tidskrift
Volym 97
Nummer/häfte 1
Sidor 134-146
ISSN 0037-833X
Publiceringsår 2020
Publicerad vid Institutionen för sociologi och arbetsvetenskap
Centrum för global HRM
Sidor 134-146
Språk sv
Länkar https://socialmedicinsktidskrift.se...
Ämnesord undersköterskor, sjuksköterskor, arbetskrav, arbetsresurser, intention att sluta, utmattning, arbetstillfredsställelse
Ämneskategorier Arbetslivsstudier

Sammanfattning

Det har i tidigare forskning framhållits att det är viktigt att angripa arbetsplatsfaktorer inklusive arbetskrav och arbetsresurser för att skapa en hållbar arbetsmiljö inom sjukvården. Syftet var att undersöka vilka arbetskrav respektive arbetsresurser som har störst betydelse för undersköterskors respektive sjuksköterskors intention att sluta samt om det finns gemensamma faktorer som också förklarar arbetstillfredsställelse och utmattning. En longitudinell enkätstudie med undersköterskor och sjuksköterskor vid fem svenska sjukhus genomfördes. Resultaten visade att det fanns samband mellan de flesta inkluderade arbetsresurserna och arbetskraven och undersköterskors och sjuksköterskors intention att sluta, på tvärsnittsnivå. Prospektiva analyser visade samband mellan kvantitativa krav för undersköterskors intention att sluta även efter kontroll för kön och yrkeserfarenhet. För sjuksköterskor hade särskilt erkänsla, betydelse för intention att sluta, och även för deras arbetstillfredsställelse och utmattning. Kortare yrkeserfarenhet predicerade sjuksköterskors intention att sluta samt både undersköterskors och sjuksköterskors utmattning.

Sidansvarig: Webbredaktion|Sidan uppdaterades: 2012-09-11
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?