Till sidans topp

Sidansvarig: Webbredaktion
Sidan uppdaterades: 2012-09-11 15:12

Tipsa en vän
Utskriftsversion

Rannsakningar efter antik… - Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Rannsakningar efter antikviteter. Om ett unikt arkeologihistoriskt arkivmaterial och en tankeställare rörande arkeologins publika relation

Artikel i övriga tidskrifter
Författare Maria Persson
Håkan Karlsson
Publicerad i Fynd. Tidskrift för Göteborgs Stadsmuseum och Fornminnesföreningen i Göteborg
Nummer/häfte 2020
Sidor 1-10
ISSN 0282-7301
Publiceringsår 2020
Publicerad vid Institutionen för historiska studier
Sidor 1-10
Språk sv
Ämneskategorier Historia och arkeologi

Sammanfattning

En av de första svenska arkivbildningarna rörande förhistorien och dess materiella lämningar skapades under perioden 1667-1693 som en konsekvens av landets första fornminneslagsstiftning, Placat och påbudh om gamble monumenter och antiquiteter, från år 1666. Materialet samlades in genom projektet Rannsakningar efter antikviteter som ägde rum under de dryga 25 år som följde på den nya lagstiftningen. Detta rannsakande, som vi idag snarast skulle benämna fornlämningsinventering, innebar ett informationsinsamlande och en kartering av fornminnen och skyddsvärda lämningar från historisk tid. I denna text skall vi kort beröra Rannsakningarnas bakgrund, deras betydelse som arkivmaterial och exemplifiera detsamma med några västsvenska exempel, samt beröra de tankestrukturer som låg bakom Rannsakningarna med avseende på relationen mellan professionella arkeologer/antikvarier och allmänheten.

Sidansvarig: Webbredaktion|Sidan uppdaterades: 2012-09-11
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?