Till sidans topp

Sidansvarig: Webbredaktion
Sidan uppdaterades: 2012-09-11 15:12

Tipsa en vän
Utskriftsversion

Mucin modified SPR interf… - Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Mucin modified SPR interfaces for studying the effect of flow on pathogen binding to Atlantic salmon mucins

Artikel i vetenskaplig tidskrift
Författare János T Padra
Q. Pagneux
J. Bouckaert
R. Jijie
Henrik Sundh
R. Boukherroub
S. Szunerits
Sara K. Lindén
Publicerad i Biosensors and Bioelectronics
Volym 146
ISSN 0956-5663
Publiceringsår 2019
Publicerad vid SWEMARC
Institutionen för biologi och miljövetenskap
Institutionen för biomedicin, avdelningen för medicinsk kemi och cellbiologi
Språk en
Länkar dx.doi.org/10.1016/j.bios.2019.1117...
Ämneskategorier Cellbiologi

Sammanfattning

Knowledge on host-pathogen interactions contributes to the development of approaches to alleviate infectious disease. In this work, we developed a surface plasmon resonance (SPR) based method for investigating bacteria/mucins interactions. Furthermore, we investigated adhesion of three pathogens, Aeromonas salmonicida, Aeromonas hydrophila and Vibrio harveyi, to Atlantic salmon mucins isolated from different epithelial sites, using SPR and microtiter-based binding assays. We demonstrated that performing bacterial binding assays to mucins using SPR is feasible and has advantages over microtiter-based binding assays, especially under flow conditions. The fluid flow in the SPR is linear and continuous and SPR enables real-time reading of mucin-bacterial bonds, which provides an in vivo-like setup for analysis of bacterial binding to mucins. The variation between technical replicates was smaller using SPR detection compared to the adenosine 5′-triphosphate (ATP) bioluminescence assay in microtiter plates. Furthermore, we demonstrated that the effect of flow on pathogen-mucin interaction is significant and that bacterial adhesion differ non-linearly with flow rates and depend on the epithelial source of the mucin. © 2019 Elsevier B.V.

Sidansvarig: Webbredaktion|Sidan uppdaterades: 2012-09-11
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?