Till sidans topp

Sidansvarig: Webbredaktion
Sidan uppdaterades: 2012-09-11 15:12

Tipsa en vän
Utskriftsversion

Complex I is bypassed dur… - Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Complex I is bypassed during high intensity exercise

Artikel i vetenskaplig tidskrift
Författare A. Nilsson
Elias Björnson
M. Flockhart
F. J. Larsen
J. Nielsen
Publicerad i Nature Communications
Volym 10
Sidor 11
ISSN 2041-1723
Publiceringsår 2019
Publicerad vid Wallenberglaboratoriet
Institutionen för medicin, avdelningen för molekylär och klinisk medicin
Sidor 11
Språk en
Länkar dx.doi.org/10.1038/s41467-019-12934...
Ämnesord human skeletal-muscle, lactate metabolism, efficiency, atp, carbohydrate, performance, rates
Ämneskategorier Hälsovetenskaper

Sammanfattning

Human muscles are tailored towards ATP synthesis. When exercising at high work rates muscles convert glucose to lactate, which is less nutrient efficient than respiration. There is hence a trade-off between endurance and power. Metabolic models have been developed to study how limited catalytic capacity of enzymes affects ATP synthesis. Here we integrate an enzyme-constrained metabolic model with proteomics data from muscle fibers. We find that ATP synthesis is constrained by several enzymes. A metabolic bypass of mitochondrial complex I is found to increase the ATP synthesis rate per gram of protein compared to full respiration. To test if this metabolic mode occurs in vivo, we conduct a high resolved incremental exercise tests for five subjects. Their gas exchange at different work rates is accurately reproduced by a whole-body metabolic model incorporating complex I bypass. The study therefore shows how proteome allocation influences metabolism during high intensity exercise.

Sidansvarig: Webbredaktion|Sidan uppdaterades: 2012-09-11
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?