Till sidans topp

Sidansvarig: Webbredaktion
Sidan uppdaterades: 2012-09-11 15:12

Tipsa en vän
Utskriftsversion

Bästa vård och omsorg gen… - Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Bästa vård och omsorg genom strukturerad journal och genomförandeplan – behöver vi kvalitetsregister?

Konferensbidrag (offentliggjort, men ej förlagsutgivet)
Författare Beatrix Algurén
Tyra E O Graaf
Publicerad i Vitalis - Nordens ledande eHälsomöte
Publiceringsår 2019
Publicerad vid Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
Språk sv
Länkar https://fmbilder.svenskamassan.se/m...
Ämnesord health informatics, eHealth, person-centeredness
Ämneskategorier Omvårdnad, Hälsovetenskaper, Hälso- och sjukvårdsorganisation, hälsopolitik och hälsoekonomi, Folkhälsovetenskap

Sammanfattning

Bästa vård och omsorg genom strukturerad journal, evidens-baserad kunskap och genomförandeplan - behöver vi kvalitetsregister? Personcentrering, co-production, värdebaserad vård, individens behov i centrum är några av begrepp som används idag för att beskriva en högkvalitativ vård och omsorg. Gemensam för dessa begrepp är en förskjutning av perspektivet från det medicinska synsättet på hälsa och välbefinnande till det holistiska bio-psyko-sociala synsättet. Det sistnämnd innebär att vi inte längre jobbar i stuprör med bara ett perspektiv utan tillsammans med individen och olika professioner. Dokumentation är grunden för att kunna förstå (d.v.s. utreda), planera, genomföra och följa upp mot målen. Utöver journal dokumenteras idag i kommunal verksamhet i fyra kvalitetsregister: SeniorAlert, Beteendemässiga och Psykiska Symtom vid Demens (BPSD), svenska Palliativregistret och svenska Demensregistret (SveDem). Idealfallet är att informationen som samlas i olika informationssystem används integrerad för att skapa bra genomförandeplan respektive hälsoplan och undervika avvikelser. Men hur ser verkligheten ut? Har vi skapat ännu mer stuprör och fastnad i dem? Hur skapar vi meningsfullhet i dokumentationsdjungeln?

Sidansvarig: Webbredaktion|Sidan uppdaterades: 2012-09-11
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?