Till sidans topp

Sidansvarig: Webbredaktion
Sidan uppdaterades: 2012-09-11 15:12

Tipsa en vän
Utskriftsversion

The land use change time-… - Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

The land use change time-accounting failure

Artikel i vetenskaplig tidskrift
Författare Marion Dupoux
Publicerad i Ecological Economics
Volym 164
ISSN 0921-8009
Publiceringsår 2019
Publicerad vid Institutionen för nationalekonomi med statistik
Språk en
Länkar dx.doi.org/10.1016/j.ecolecon.2019....
Ämnesord Biofuel, Cost-benefit analysis, Discounting, Land use change dynamics, Public assessment of projects, Relative carbon prices, cultivation, discount rate, ecological economics, energy policy, environmental economics, land use change, project assessment, wheat, France, Triticum aestivum
Ämneskategorier Miljöbioteknik

Sammanfattning

This paper builds on the disconnection between scientific evidence and policy assumptions about the temporal profile of land use change (LUC) emissions. Whereas natural scientists find evidence of a decreasing time profile of LUC emissions, European energy policy relies on a steady time profile. We investigate the consequences of using such a uniform (constant) time profile when assessing biofuel projects with cost-benefit analysis, a widespread economic tool for public project assessment. We show that the use of the uniform time profile distorts LUC emissions costs downwards (upwards) when carbon prices grow slower (faster) than the discount rate. We illustrate our results with the conversion of grassland to wheat cultivation for bioethanol production in France. Under current assumptions in public project assessment, we find a 70% overestimation of costs related to direct LUC emissions. We propose two tools to aid in decision-making and address the decision error. Finally, we provide contextual policy recommendations. © 2019 Elsevier B.V.

Sidansvarig: Webbredaktion|Sidan uppdaterades: 2012-09-11
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?