Till sidans topp

Sidansvarig: Webbredaktion
Sidan uppdaterades: 2012-09-11 15:12

Tipsa en vän
Utskriftsversion

Försvaret och geopolitike… - Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Försvaret och geopolitikens återkomst

Kapitel i bok
Författare Joakim Berndtsson
Ulf Bjereld
Karl Ydén
Publicerad i Andersson, Ulrika; Runnerstrand, Björn; Öhberg, Patrik och Annika Bergström (red), Storm och Stiltje. Götebors universitet: SOM-institutet
ISBN 978-91-89673-44-1
Publiceringsår 2019
Publicerad vid Institutionen för globala studier, freds- och utvecklingsforskning
Statsvetenskapliga institutionen
Språk sv
Länkar https://som.gu.se/digitalAssets/173...
Ämneskategorier Annan samhällsvetenskap, Statsvetenskap

Sammanfattning

Sverige har sedan några år lagt om försvarspolitiken radikalt utifrån en omvärdering av Rysslands intentioner och utveckling. Även globalt har konfliktperspektiv blivit mer framträdande, med försämrade relationer mellan USA och Kina som de mest avgörande. Geopolitikens återkomst paras med ett ökat fokus på det nationella och det territoriella. Dessa förändringar, inklusive återuppbyggnaden av totalförsvaret, påminner mer om situationen under det kalla kriget, jämfört med den period då Sverige hade ett uttalat fokus mot deltagande i relativt krigsliknande utlandsinsatser. Denna igenkänning kan tänkas forma befolkningens syn på och förtroende för för¬svaret. I detta kapitel undersöker vi förändringar i svensk Nato-opinion, förtroendet för försvaret och synen på försvarets uppgifter. Vi finner flera indikationer på ett stöd för nationellt och territoriellt försvar, samtidigt som vi ser ett något minskat stöd för internationella uppgifter.

Sidansvarig: Webbredaktion|Sidan uppdaterades: 2012-09-11
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?