Till sidans topp

Sidansvarig: Webbredaktion
Sidan uppdaterades: 2012-09-11 15:12

Tipsa en vän
Utskriftsversion

Att snickra ihop en moder… - Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Att snickra ihop en modern musikfestival. GMLSTN JAZZ i ljuset av marknadifiering, kulturarv och festivalisering

Artikel i vetenskaplig tidskrift
Författare Olle Stenbäck
Niklas Sörum
Publicerad i Kulturella perspektiv - Svensk etnologisk tidsskrift
Volym 2018
Nummer/häfte 3-4
Sidor 64
ISSN 1102-7908
Publiceringsår 2019
Publicerad vid Gothenburg Research Institute (GRI)
Sidor 64
Språk sv
Länkar https://www.umu.se/institutionen-fo...
Ämnesord Etnologi, festivalforskning, kulturarv, musiketnologi, kulturanalys, festivalisering, marknadifiering, musikfestivaler, etnografi
Ämneskategorier Etnologi

Sammanfattning

Musikfestivalen GMLSTN JAZZ har sedan starten 2014 genomgått åtskilliga transformationer. Den har gått från att vara en klassiskt inramad musikfestival till att existera på närmare tjugo lokala scener i Göteborg. I den här artikeln undersöker vi vilka byggstenar som används för att sätta samman festivalen; på vilka sätt både mänskliga och icke-mänskliga byggstenar engageras till en sammanhängande helhet, alla med sina specifika uppdrag och/eller mål. I artikeln identifierar vi fyra grundläggande steg i processen att sätta samman och ”göra" GMLSTN JAZZ. I ljuset av festivalisering har vi undersökt en festival som emellanåt är svår att följa, samt en som utmanar kulturella föreställningar om vad en musikfestival är och kan vara. I artikeln analyserar vi också på vilket/vilka sätt kulturarvsprocesser driver fram ett slags diplomatisk mellanväg för ett festivalinitiativ som vill gå under modernt flagg.

Sidansvarig: Webbredaktion|Sidan uppdaterades: 2012-09-11
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?