Till sidans topp

Sidansvarig: Webbredaktion
Sidan uppdaterades: 2012-09-11 15:12

Tipsa en vän
Utskriftsversion

För en antikapitalistisk … - Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

För en antikapitalistisk antirasistisk feminism - Intervju med professor Diana Mulinari

Övrigt
Författare Adrián Groglopo
Publicerad i Antirasistiska Akademin
Publiceringsår 2019
Publicerad vid Institutionen för socialt arbete
Språk sv
Länkar https://youtu.be/VRPaIc2MuSM
Ämneskategorier Social och ekonomisk geografi, Medie- och kommunikationsvetenskap, Annan samhällsvetenskap, Psykologi, Utbildningsvetenskap, Sociologi, Filosofi, etik och religion, Annan humaniora, Historia och arkeologi, Språk och litteratur, Annan medicin och hälsovetenskap

Sammanfattning

I den här videointervjun berättar Diana Mulinari, professor i genusvetenskap vid Lunds universitet, om sitt arbete med att bland annat introducera begreppet intersektionalitet i Sverige. Hon menar att den svenska feminismen grundar sig på antagandet att den svenska erfarenheten av jämställdhet är den bästa i världen och att denna erfarenhet bör användas för att utbilda andra. Den politiska diasporan, som Diana var en del av, kom till Sverige och bar med sig helt andra kvinnliga erfarenheter av konfrontationer med manlig dominans och konservativa regimer. Idén om att feminismen var en fantastisk svensk produkt framstod för dem som begränsande och eurocentrisk. Hur den svenska feminismen skulle förstås teoretisk blev en central diskussion inom den breda feministiska rörelsen i Sverige. Intervjuserien, som finansierades av Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällsfrågor. Projektet, handlar om 17 djupintervjuer med både forskare som studerar rasism i Sverige och aktivister som arbetar med frågor om rasism och mänskliga rättigheter. Projektansvarig och intervjuare: Adrián Groglopo.

Sidansvarig: Webbredaktion|Sidan uppdaterades: 2012-09-11
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?