Till sidans topp

Sidansvarig: Webbredaktion
Sidan uppdaterades: 2012-09-11 15:12

Tipsa en vän
Utskriftsversion

Esaias Tegnérs kyrkliga t… - Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Esaias Tegnérs kyrkliga tal utgivna av Barbro Wallgren Hemlin på uppdrag av Tegnérsamfundet. II. Åren 1824-1830

Textkritisk utgåva
Författare Barbro Wallgren Hemlin
ISBN 978-91-7777-044-2
Förlag Artos
Förlagsort Skellefteå
Publiceringsår 2019
Publicerad vid Institutionen för svenska språket
Språk sv
Ämnesord Esaias Tegnér, predikan, kyrkliga tal, Växjö stift, Småland, kyrkohistoria, kulturhistoria, vetenskaplig kritisk utgåva
Ämneskategorier Religionshistoria, Litteraturvetenskap, Svenska språket, Nordiska språk, Litteraturstudier

Sammanfattning

Esaias Tegnér (1782–1846) var en av sin tids största kulturpersonligheter. Han var berömd poet, professor i grekiska, akademiledamot och politiker och hade kontakt med de flesta av sin tids inflytelserika personer, bl.a. genom flitig brevväx- ling. Men förutom allt detta var han också präst och sedermera biskop i Växjö stift. Inom ramen för dessa roller höll han många predikningar och andra typer av kyrkliga tal. Åtskilliga av dessa har bevarats åt eftervärlden och de ges nu för första gången ut i en samlad vetenskaplig utgåva med kritisk textkommentar. Totalt omfattar utgåvan 83 olika tal från åren 1813 till 1839. Esaias Tegnérs kyrkliga tal riktar sig till alla som har intresse för Tegnér och hans samtid eller för svensk kulturhistoria i allmänhet. För forskare inom olika discipliner innebär utgåvan att Tegnérs samlade kyrkliga produktion blir tillgänglig i vetenskapligt pålitlig version. I denna andra volym finns predikningarna och talen från Tegnérs första biskopsår, 1824 till 1830. Under denna tid framträdde han i alla sina biskopliga roller och i volymen kan, förutom predikningar, läsas tal från visitationer, prästvigningar, kyrkoinvigningar och kyrkoherdeinstallationer. I många tal anknöt Tegnér till den aktuella situationen. Han talade om kyrkobyggen och skolfrågor, om svält och nöd, om en hotande koleraepidemi, ett kungabarns födelse, tidens expansiva mission och utvecklingen i de katolska länderna. Många av de ämnen Tegnér tog upp behandlas närmare i utgåvans sakkommentar. Volymen innehåller också en inledning som ger en övergripande bild av Tegnérs omständigheter under de aktuella åren.

Sidansvarig: Webbredaktion|Sidan uppdaterades: 2012-09-11
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?