Till sidans topp

Sidansvarig: Webbredaktion
Sidan uppdaterades: 2012-09-11 15:12

Tipsa en vän
Utskriftsversion

Aromatic substances in wh… - Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Aromatic substances in wheat malt inducing antisecretory factor and resistance to diarrhoea

Artikel i vetenskaplig tidskrift
Författare Erik Johansson
Stefan Lange
Ivar Lönnroth
Publicerad i Journal of Functional Foods
Volym 54
Sidor 348-352
ISSN 1756-4646
Publiceringsår 2019
Publicerad vid Institutionen för biomedicin
Institutionen för biomedicin, avdelningen för infektionssjukdomar
Sidor 348-352
Språk en
Länkar dx.doi.org/10.1016/j.jff.2019.01.03...
Ämnesord Antisecretory factor, Diarrhoea, Malt, Phenols, Rat, Wheat
Ämneskategorier Invärtesmedicin, Gastroenterologi

Sammanfattning

Antisecretory factor (AF) is a protein which regulates fluid transport in the intestine and other organs. Extensive malting of wheat releases certain chemicals which induce AF and inhibit enterotoxic diarrhoea. The aim of this study was to identify AF-inducing substances in wheat malt. The active fractions of the malt leachate contained guaiacol, ferulic acid, and vanillic acid. These three 2-methyl-catechols gave >50% inhibition of cholera toxin-induced secretion in the gut. In contrast, fully methylated catechol had the opposite action; that is, they were secretory rather than antisecretory. Guaiacol and ferulic acid were further shown to induce AF in blood. Since the 2-methoxyphenol structure is present in substances binding to the vanilloid receptor, TRPV1, the specific blocker of this receptor—capsazepine—was tested. This substance exerted >50% inhibition of cholera secretion. Thus 2-methyl-catechols in wheat malt induce AF, and probably exert their effect via the TRPV1 receptor. © 2019 Elsevier Ltd

Sidansvarig: Webbredaktion|Sidan uppdaterades: 2012-09-11
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?