Till sidans topp

Sidansvarig: Webbredaktion
Sidan uppdaterades: 2012-09-11 15:12

Tipsa en vän
Utskriftsversion

Utredning och rehabiliter… - Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Utredning och rehabilitering av förvärvad hjärnskada hos barn och ungdomar. Presentation av en klinisk utredningsmodell.

Konferensbidrag (offentliggjort, men ej förlagsutgivet)
Författare Åsa Fyrberg
L. Falk
Susanne Hansson Torgeby
Camilla Törngren
Hanna Ohlsson
Kate Himmelmann
Publicerad i Nationell konferens "Habilitering 2018", Göteborg, Sverige, september 2018.
Publiceringsår 2018
Publicerad vid Institutionen för tillämpad informationsteknologi (GU)
Institutionen för kliniska vetenskaper, Avdelningen för pediatrik
Språk sv
Länkar habiliteringisverige.se/site/upload...
Ämneskategorier Klinisk medicin, Hälsovetenskaper

Sammanfattning

Bakgrund: Barn och ungdomar med förvärvad hjärnskada utgör en heterogen grupp. En majoritet av skadorna är orsakade av trafikolyckor men även unga som drabbats av infektioner i hjärnan, stroke, drunkningstillbud, fysiskt våld eller hjärntumör ingår i målgruppen. Kostnaderna för de första tre åren efter svåra traumatiska skador har beräknats till ca 2,25 miljoner kronor per person och år. Det har beskrivits att kostnadsläget skulle vara annorlunda om en kontinuerlig rehabilitering erbjöds subakut. Sedan 2011 finns en rutin i Västra Götalandsregionen för utredning och bedömning av barn och ungdomar med hjärntumör. Syftet är att kartlägga behovet av rehabilitering hos varje deltagare. För barn och unga i målgruppen med annan skadebakgrund än hjärntumör finns idag inte någon nationellt utarbetad modell för att säkra vårdkedjan efter hjärnskadorna. Möjligheterna till utredning och behandling är därmed oförutsägbar och kan resultera i en ojämlik vårdsituation där vissa patienter får insatser och andra inte. Syfte: Vi vill bidra till en utformning av nationella riktlinjer för alla barn och unga som tillhör målgruppen med förvärvade hjärnskador. 69 Metod: Därför presenterar vi en modell som används på Regionhabiliteringen vid Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus i Göteborg för utredning och påbörjad rehabilitering efter avslutad medicinsk behandling. Modellen beskriver även uppföljande insatser. Resultat och slutsats: Vi inbjuder till en workshop med intresserade deltagare på Habilitering 2018 för att presentera vår utredningsmodell, dela erfarenheter och få synpunkter på det fortsatta utvecklingsarbetet. Det övergripande syftet är att bidra till en värdeskapande habilitering ur ett livsperspektiv för barn och ungdomar med förvärvad hjärnskada. Kontaktperson - E-post: asa.fyrberg@vgregion.se

Sidansvarig: Webbredaktion|Sidan uppdaterades: 2012-09-11
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?