Till sidans topp

Sidansvarig: Webbredaktion
Sidan uppdaterades: 2012-09-11 15:12

Tipsa en vän
Utskriftsversion

Active matter alters the … - Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Active matter alters the growth dynamics of coffee rings

Artikel i vetenskaplig tidskrift
Författare T. Andac
P. Weigmann
S. K. P. Velu
E. Pince
G. Volpe
Giovanni Volpe
A. Callegari
Publicerad i Soft Matter
Volym 15
Nummer/häfte 7
Sidor 1488-1496
ISSN 1744-683X
Publiceringsår 2019
Publicerad vid Institutionen för fysik (GU)
Sidor 1488-1496
Språk en
Länkar dx.doi.org/10.1039/c8sm01350k
Ämnesord pattern-formation, escherichia-coli, droplets, evaporation, surfactant, stains, flow, deposition, motility, Chemistry, Materials Science, Physics, Polymer Science
Ämneskategorier Fysikalisk kemi

Sammanfattning

How particles are deposited at the edge of evaporating droplets, i.e. the coffee ring effect, plays a crucial role in phenomena as diverse as thin-film deposition, self-assembly, and biofilm formation. Recently, microorganisms have been shown to passively exploit and alter these deposition dynamics to increase their survival chances under harshening conditions. Here, we show that, as the droplet evaporation rate slows down, bacterial mobility starts playing a major role in determining the growth dynamics of the edge of drying droplets. Such motility-induced dynamics can influence several biophysical phenomena, from the formation of biofilms to the spreading of pathogens in humid environments and on surfaces subject to periodic drying. Analogous dynamics in other active matter systems can be exploited for technological applications in printing, coating, and self-assembly, where the standard coffee-ring effect is often a nuisance.

Sidansvarig: Webbredaktion|Sidan uppdaterades: 2012-09-11
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?