Till sidans topp

Sidansvarig: Webbredaktion
Sidan uppdaterades: 2012-09-11 15:12

Tipsa en vän
Utskriftsversion

Tillitens roll för storsk… - Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Tillitens roll för storskaligt kollektivt handlande

Artikel i vetenskaplig tidskrift
Författare Sverker C. Jagers
Felicia Robertson
Publicerad i Socialmedicinsk Tidskrift
Volym 95
Nummer/häfte 3
Sidor 356-267
ISSN 0037-833X
Publiceringsår 2018
Publicerad vid Statsvetenskapliga institutionen
CARe - Centrum för antibiotikaresistensforskning
Sidor 356-267
Språk sv
Länkar socialmedicinsktidskrift.se/index.p...
Ämnesord kollektivt handlande;samarbete;mellanmänsklig tillit;politisk- och institutionellt förtroende;antibiotikaresistens;klimatförändringar
Ämneskategorier Statsvetenskap

Sammanfattning

Förmågan till kollektivt handlande präglar mänsklighetens historia men samtidigt är det ingen självklarhet: Om alla andra samarbetar, har varje enskild individ eller aktör goda skäl att fuska eller ”friåka” på andras ansträngningar. För att kunna lösa stora samhällsutmaningar, såsom antibiotikaresistens och klimatförändringar, krävs storskaligt samarbete. I denna artikel diskuterar vi betydelsen av förtroende för att sådant kollektivt handlande skall uppstå; på frivillig väg eller genom politisk styrning. Med empiriska analyser av olika typer av surveydata finner vi ett positivt samband mellan mellanmänsklig tillit och frivilligt kollektivt handlande, medan samma typ av tillit har ett negativt, eller saknar samband, med individers acceptans av politisk styrning. Vidare finner vi ett positivt samband mellan politisk-institutionellt förtroende och acceptans av sådan styrning.

Sidansvarig: Webbredaktion|Sidan uppdaterades: 2012-09-11
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?