Till sidans topp

Sidansvarig: Webbredaktion
Sidan uppdaterades: 2012-09-11 15:12

Tipsa en vän
Utskriftsversion

Membrane fluidity is regu… - Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Membrane fluidity is regulated by the C-elegans transmembrane protein FLD-1 and its human homologs TLCD1/2

Artikel i vetenskaplig tidskrift
Författare Mario Ruiz
Rakesh Bodhicharla
Emma Svensk
Ranjan Devkota
Kiran Busayavalasa
Henrik Palmgren
Marcus Ståhlman
Jan Borén
Marc Pilon
Publicerad i eLife
Volym 7
ISSN 2050-084X
Publiceringsår 2018
Publicerad vid Wallenberglaboratoriet
Institutionen för kemi och molekylärbiologi
Institutionen för medicin, avdelningen för molekylär och klinisk medicin
Språk en
Länkar dx.doi.org/10.7554/eLife.40686
Ämnesord fatty-acid-composition, molecular-dynamics simulations, total lipid, extraction, docosahexaenoic acid, biological-membranes, domain, stability, mboat family, bume method, temperature, phospholipids
Ämneskategorier Biokemi och molekylärbiologi

Sammanfattning

Dietary fatty acids are the main building blocks for cell membranes in animals, and mechanisms must therefore exist that compensate for dietary variations. We isolated C. elegans mutants that improved tolerance to dietary saturated fat in a sensitized genetic background, including eight alleles of the novel gene fld-1 that encodes a homolog of the human TLCD1 and TLCD2 transmembrane proteins. FLD-1 is localized on plasma membranes and acts by limiting the levels of highly membrane-fluidizing long-chain polyunsaturated fatty acid-containing phospholipids. Human TLCD1/2 also regulate membrane fluidity by limiting the levels of polyunsaturated fatty acid-containing membrane phospholipids. FLD-1 and TLCD1/2 do not regulate the synthesis of long-chain polyunsaturated fatty acids but rather limit their incorporation into phospholipids. We conclude that inhibition of FLD-1 or TLCD1/2 prevents lipotoxicity by allowing increased levels of membrane phospholipids that contain fluidizing long-chain polyunsaturated fatty acids.

Sidansvarig: Webbredaktion|Sidan uppdaterades: 2012-09-11
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?