Till sidans topp

Sidansvarig: Webbredaktion
Sidan uppdaterades: 2012-09-11 15:12

Tipsa en vän
Utskriftsversion

Inhibitor binding mode an… - Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Inhibitor binding mode and allosteric regulation of Na+-glucose symporters.

Artikel i vetenskaplig tidskrift
Författare Paola Bisignano
Chiara Ghezzi
Hyunil Jo
Nicholas F Polizzi
Thorsten Althoff
Chakrapani Kalyanaraman
Rosmarie Friemann
Matthew P Jacobson
Ernest M Wright
Michael Grabe
Publicerad i Nature communications
Volym 9
Nummer/häfte 1
Sidor 5245
ISSN 2041-1723
Publiceringsår 2018
Publicerad vid Institutionen för kemi och molekylärbiologi
CARe - Centrum för antibiotikaresistensforskning
Sidor 5245
Språk en
Länkar dx.doi.org/10.1038/s41467-018-07700...
www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/query.f...
Ämneskategorier Biokemi, Molekylär biofysik, Läkemedelskemi

Sammanfattning

Sodium-dependent glucose transporters (SGLTs) exploit sodium gradients to transport sugars across the plasma membrane. Due to their role in renal sugar reabsorption, SGLTs are targets for the treatment of type 2 diabetes. Current therapeutics are phlorizin derivatives that contain a sugar moiety bound to an aromatic aglycon tail. Here, we develop structural models of human SGLT1/2 in complex with inhibitors by combining computational and functional studies. Inhibitors bind with the sugar moiety in the sugar pocket and the aglycon tail in the extracellular vestibule. The binding poses corroborate mutagenesis studies and suggest a partial closure of the outer gate upon binding. The models also reveal a putative Na+ binding site in hSGLT1 whose disruption reduces the transport stoichiometry to the value observed in hSGLT2 and increases inhibition by aglycon tails. Our work demonstrates that subtype selectivity arises from Na+-regulated outer gate closure and a variable region in extracellular loop EL5.

Sidansvarig: Webbredaktion|Sidan uppdaterades: 2012-09-11
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?