Till sidans topp

Sidansvarig: Webbredaktion
Sidan uppdaterades: 2012-09-11 15:12

Tipsa en vän
Utskriftsversion

Polling accuracy in Swedi… - Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Polling accuracy in Swedish general election 2018. SNES working report 2018:6. Gothenburg University: Department of Political Science

Rapport
Författare Per Oleskog Tryggvason
Publiceringsår 2018
Publicerad vid Institutionen för journalistik, medier och kommunikation (JMG)
Språk en
Länkar https://valforskning.pol.gu.se/digi...
Ämnesord Opinionsundersökningar, träffsäkerhet
Ämneskategorier Statsvetenskap (exklusive studier av offentlig förvaltning och globaliseringsstudier)

Sammanfattning

I den här rapporten analyseras opinionsundersökningarnas avvikelser från 2018 års riksdagsval. Fokus ligger framförallt på de undersökningar som publicerades närmast valdagen. Sett till samtliga instituten så var träffsäkerhete n 2018 klart sämre än de fyra senaste valen med ett medelfel per parti på 1.6 procentenheter . Den ovanligt höga genomsnittliga avvikelsen från valresultatet är framförallt ett resultat av stor spridning mellan instituten . H är stod två av institut en för historiskt stora avvikelse r där de störs ta missarna var en rekordstor överskattning av Sverigedemokraterna och under skattning av Socialdemokraterna. Rapporten analyserar om d et finns någon systematik i partiers under - och överskattningar i mätningarna . Här ser vi att instituten likt tidigare år också 2018 i flera fall hade fel åt samma håll. Exempelvis underskattades de två stora partierna Social demokraterna och Moderaterna i samtliga mätningar. Samma mönster fanns också för Vänsterpartiet som istället överskattades av samtliga åtta institut .

Sidansvarig: Webbredaktion|Sidan uppdaterades: 2012-09-11
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?