Till sidans topp

Sidansvarig: Webbredaktion
Sidan uppdaterades: 2012-09-11 15:12

Tipsa en vän
Utskriftsversion

Extern bedömning av kunsk… - Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Extern bedömning av kunskap eller Om värdet av att se med andras ögon

Övrigt
Författare Gudrun Erickson
Publicerad i Artikel inom ramen för Skolverkets webbkurs om likvärdighet
Sidor 1-18
Förlag Skolverket
Förlagsort Stockholm
Publiceringsår 2018
Publicerad vid Institutionen för pedagogik och specialpedagogik
Sidor 1-18
Språk en
Länkar https://www.skolverket.se/skolutvec...
Ämnesord Bedömning och betygssättning, extern bedömning, nationella prov, resultat per ämne och över tid, relationen provbetyg - slut-/kursbetyg, de nationella provens roll vid betygssättning
Ämneskategorier Pedagogiskt arbete

Sammanfattning

Syftet med denna text är att diskutera bedömning av kunskap och kompetens med särskilt fokus på vad utifrån kommande material och vad andra bedömare kan fylla för funktion. Texten börjar med en allmän beskrivning av bedömning som fenomen och dess funktion i utbildningen och fortsätter sedan med en kort historik kring centralt tillhandahållna prov i det svenska skolsystemet. Detta mynnar ut i en beskrivning av nuläget vad gäller det nationella provsystemet – dess syfte, material och användning. Frågor som behandlas är bland annat provens konstruktion, uppgiftstyper och bedömning, resultat per ämne och över tid, lärares synpunkter på proven, relationen mellan provbetyg och slut-/kursbetyg samt stabilitet över tid. Vidare berörs den nyligen införda regeln om de nationella provens roll vid betygssättning, liksom planerade försöksverksamheter vad gäller avidentifiering av prov samt extern bedömning. Texten avslutas med en kort reflektion kring extern bedömning som sådan – om värdet av att få hjälp att se med andras ögon och att kombinera detta med egna, kontinuerliga iakttagelserna av elevers utveckling av kunskap och kompetens.

Sidansvarig: Webbredaktion|Sidan uppdaterades: 2012-09-11
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?