Till sidans topp

Sidansvarig: Webbredaktion
Sidan uppdaterades: 2012-09-11 15:12

Tipsa en vän
Utskriftsversion

I Wicksells skugga: Emil … - Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

I Wicksells skugga: Emil Sommarin

Konferensbidrag (offentliggjort, men ej förlagsutgivet)
Författare Bo Sandelin
Publicerad i Sidan för "Skrifter och annan dokumentation" om historiken för nationalekonomiska institutionen vid Lunds universitet, https://www.nek.lu.se/om/historik/dokument
Publiceringsår 2018
Publicerad vid Institutionen för nationalekonomi med statistik
Språk sv
Länkar https://www.nek.lu.se/media/nek/his...
Ämnesord Sommarin, Wicksell
Ämneskategorier Nationalekonomi

Sammanfattning

År 1931 eller 1932 höll Lundaekonomen Emil Sommarin (1874-1955) gästföreläsningar vid Köpenhamns universitet. Vid en välkomstlunch utbringade Lauritz Birck en skål för denne ”eneste svenske økonom der ikke er verdensberømt” (Boserup 1976 s 27). Detta epitet väcker nyfikenheten. Sommarin var tjugotre år yngre än den ryktbare Knut Wicksell och efter att ha verkat i dennes skugga, åtminstone i ekonomiskt-teoretiskt avseende, efterträdde han Wicksell på professuren i nationalekonomi och finansrätt 1919. Hur såg de på varandra, och vilka skillnader och likheter finns det i deras forskning? Finns det någon påverkan dem emellan? Sommarin och Wicksell uttryckte sig mycket respektfullt om varandra, men deras forskning var helt olika och det är svårt att finna något reellt inflytande från den enes forskning till den andres. Medan Wicksell är känd som utvecklare av den neoklassiska teorin finns hos Sommarin inga teoretiska inslag utöver de mest elementära. Sommarins forskning var empirisk, och ska man placera honom i en skola blir det närmast den historiska skolan.

Sidansvarig: Webbredaktion|Sidan uppdaterades: 2012-09-11
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?