Till sidans topp

Sidansvarig: Webbredaktion
Sidan uppdaterades: 2012-09-11 15:12

Tipsa en vän
Utskriftsversion

No association of salivar… - Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

No association of salivary total tau concentration with Alzheimer's disease.

Artikel i vetenskaplig tidskrift
Författare Nicholas Ashton
Mark Ide
Michael Schöll
Kaj Blennow
Simon Lovestone
Abdul Hye
Henrik Zetterberg
Publicerad i Neurobiology of aging
Volym 70
Sidor 125-127
ISSN 1558-1497
Publiceringsår 2018
Publicerad vid Institutionen för neurovetenskap och fysiologi
Institutionen för neurovetenskap och fysiologi, sektionen för psykiatri och neurokemi
Wallenberg Centre for Molecular and Translational Medicine
Sidor 125-127
Språk en
Länkar dx.doi.org/10.1016/j.neurobiolaging...
www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/query.f...
Ämneskategorier Neurologi, Psykiatri, Neurovetenskaper

Sammanfattning

There is a need for an accessible biomarker that can complement current cerebrospinal fluid and imaging biomarkers in an accurate and early diagnosis of Alzheimer disease (AD). Saliva is a rich source of potential biomarkers and proteins related to neurodegenerative disorders have been shown to be present in this matrix, including tau. In this study, we quantified salivary total tau (t-tau) concentration in 160 healthy elderly control, 68 mild cognitive impairment, and 53 AD participants using ultrasensitive Single molecule array (Simoa) technology. No median difference in salivary t-tau concentration was found between AD and mild cognitive impairment or healthy elderly control (12.3 ng/L, 9.8 ng/L and 9.6 ng/L, respectively, p = 0.219). In addition, there was no association of salivary t-tau concentration with neurophysiological assessment or structural magnetic resonance imaging. Despite a nominal increase in AD, due to the large overlaps in concentrations between clinical groups, we conclude that salivary t-tau is a suitable biomarker neither for AD nor for cognitive impairment.

Sidansvarig: Webbredaktion|Sidan uppdaterades: 2012-09-11
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?