Till sidans topp

Sidansvarig: Webbredaktion
Sidan uppdaterades: 2012-09-11 15:12

Tipsa en vän
Utskriftsversion

Chemistry inside an epist… - Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Chemistry inside an epistemological community box! Discursive exclusions and inclusions in Swedish National tests in Chemistry

Artikel i vetenskaplig tidskrift
Författare Marie Ståhl
Anita Hussenius
Publicerad i Cultural Studies of Science Education
Volym 12
Nummer/häfte 2
Sidor 395–423
ISSN 1871-1502
Publiceringsår 2017
Publicerad vid
Sidor 395–423
Språk en
Ämnesord kemiundervisning, nationella prov, normer och värden, diskursanalys, genusvetenskap
Ämneskategorier Utbildningsvetenskap

Sammanfattning

Syftet med den här studien har varit att lyfta fram och utforska de implicita och ibland explicita normer och värden som åtföljer undervisningen i naturvetenskap. De årliga svenska nationella proven i kemi för årskurs nio, från 2009 till 2012, har undersökts i enlighet med detta syfte. I all undervisning finns normer och värden som erbjuds elever och som påverkar elevernas intresse för skolämnena, liksom synen på t.ex. samhälle, människor och natur. Diskursiva och multimodala analyser, baserade på feministiska och kritiska didaktiska teorier, har använts för att undersöka de 103 provuppgifterna som sammanlagt ingår i de fyra undersökta proven. Sju olika uppgiftsdiskurser har hittats varav den mest framträdande är den’’normgränsdragande’’ uppgiftsdiskursen. I dessa uppgifter testas elevernas kunskaper om hur man ska tala, tänka och agera som naturvetare, eller mer specifikt som kemist. En slutsats är att gränserna för hur man ska argumentera och agera inom den naturvetenskapliga gemenskapen är snäv.

Sidansvarig: Webbredaktion|Sidan uppdaterades: 2012-09-11
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?