Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Essays on behavioral economics: Nudges, food consumption and procedural fairness

Doktorsavhandling
Författare Verena Kurz
Datum för examination 2017-10-13
ISBN 978-91-88199-23-2
Förlag Göteborgs universitet. Handelshögskolan Institution, Department of Economics
Förlagsort Göteborg
Publiceringsår 2017
Publicerad vid Institutionen för nationalekonomi med statistik
Språk en
Länkar https://gupea.ub.gu.se/handle/2077/...
Ämnesord Nudging, Field experiment, Meat consumption, Climate change mitigation, Decision heuristics, Food choice, Procedural fairness, Experiment, Coordination, Correlated equilibrium, Recommendations, Volunteer's dilemma
Ämneskategorier Miljö- och naturvårdsvetenskap, Ekonomi och näringsliv

Sammanfattning

Decreasing meat consumption holds significant potential for the reduction of human-induced greenhouse gas emissions and the mitigation of climate change. Fostering behavioral change to reduce climate emissions related to food consumption is challenging and requires new strategies based on an understanding of human decision-making. The first two chapters of this thesis are devoted to studying the potential of nudging interventions to reduce meat consumption in different contexts. The third chapter explores the role procedural fairness plays for solving a coordination problem. We study how an informal rule in the form of recommendations affects efficiency, and how the results vary with changes in the fairness of the recommendations. This thesis highlights the importance of contextual factors for human decision making and its implications for policy.

Sidansvarig: Webbredaktion|Sidan uppdaterades: 2012-09-11
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?