Till sidans topp

Sidansvarig: Webbredaktion
Sidan uppdaterades: 2012-09-11 15:12

Tipsa en vän
Utskriftsversion

The Glycine Receptor—A Fu… - Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

The Glycine Receptor—A Functionally Important Primary Brain Target of Ethanol

Artikel i vetenskaplig tidskrift
Författare Bo Söderpalm
Helga Lidö Höifödt
Mia Ericson
Publicerad i Alcoholism: Clinical and Experimental Research
Volym 41
Nummer/häfte 11
Sidor 1816-1830
ISSN 0145-6008
Publiceringsår 2017
Publicerad vid Institutionen för neurovetenskap och fysiologi, sektionen för psykiatri och neurokemi
Sidor 1816-1830
Språk en
Länkar doi.org/10.1111/acer.13483
Ämnesord Dopamine, Ethanol, Glycine Receptor, Pentameric Ligand-Gated Ion Channels, Taurine
Ämneskategorier Neurologi, Beroendelära

Sammanfattning

Identification of ethanol's (EtOH) primary molecular brain targets and determination of their functional role is an ongoing, important quest. Pentameric ligand-gated ion channels, that is, the nicotinic acetylcholine receptor, the γ-aminobutyric acid type A receptor, the 5-hydroxytryptamine3, and the glycine receptor (GlyR), are such targets. Here, aspects of the structure and function of these receptors and EtOH's interaction with them are briefly reviewed, with special emphasis on the GlyR and the importance of this receptor and its ligands for EtOH pharmacology. It is suggested that GlyRs are involved in (i) the dopamine-activating effect of EtOH, (ii) regulating EtOH intake, and (iii) the relapse preventing effect of acamprosate. Exploration of the GlyR subtypes involved and efforts to develop subtype specific agonists or antagonists may offer new pharmacotherapies for alcohol use disorders. Copyright © 2017 by the Research Society on Alcoholism

Sidansvarig: Webbredaktion|Sidan uppdaterades: 2012-09-11
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?