Till sidans topp

Sidansvarig: Webbredaktion
Sidan uppdaterades: 2012-09-11 15:12

Tipsa en vän
Utskriftsversion

Svenskarnas bild av korru… - Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Svenskarnas bild av korruption

Kapitel i bok
Författare Sofia Arkhede
Niklas Harring
Publicerad i Ekvilibrium
Sidor 91-103
ISBN 978-91-89673-35-9
ISSN 0284-4788
Förlag Göteborgs universitet
Förlagsort Göteborg
Publiceringsår 2016
Publicerad vid Institutionen för journalistik, medier och kommunikation (JMG)
Statsvetenskapliga institutionen
Sidor 91-103
Språk sv
Länkar som.gu.se/digitalAssets/1579/157938...
Ämnesord korruption, kmellanmänsklig tillit, social tillit, SOM-undersökningen 2015, SOM-institutet, samhälle opinion, korruptionsperceptioner, korruptionsuppfattningar
Ämneskategorier Statsvetenskap (exklusive studier av offentlig förvaltning och globaliseringsstudier), Statsvetenskap

Sammanfattning

I det här kapitlet undersöker vi svenskarnas erfarenhet av korruption, genom att studera hur stor andel av svenskarna som har blivit tillfrågade om att betala en muta i Sverige, och hur de uppfattar graden av korruption i olika yrkesgrupper (politiker, offentliga tjänstemän, företagare, journalister och poliser). För att studera vad korruptionsperceptioner egentligen mäter, väljer vi att särskilt analysera vilka som har en uppfattning om korruptionen och i vilken grad dessa korruptionsuppfattningar samvarierar med en rad sociodemografiska faktorer såsom kön, utbildning, ålder, arbetsgivare och inkomst. Vi undersöker vidare om kontakt med och förtroende för en yrkesgrupp samvarierar med uppfattningar om korruptionen inom den yrkesgruppen. Vi konstaterar att förtroende samvarierar starkt korruptionsuppfattningar medan kontakt inte gör det. Avslutningsvis studerar vi mellanmänsklig tillit och konstaterar att uppfattningen om att korruptionen är utspridd i Sverige är starkt associerad med uppfattningen att människor i allmänhet går att lita på.

Sidansvarig: Webbredaktion|Sidan uppdaterades: 2012-09-11
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?