Till sidans topp

Sidansvarig: Webbredaktion
Sidan uppdaterades: 2012-09-11 15:12

Tipsa en vän
Utskriftsversion

A micro-Raman spectroscop… - Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

A micro-Raman spectroscopic study of Cr(OH)3 and Cr2O3 nanoparticles obtained by the hydrothermal method

Artikel i vetenskaplig tidskrift
Författare Adriano Gomes
Negin Yaghini
Anna Martinelli
Elisabet Ahlberg
Publicerad i Journal of Raman Spectroscopy
Volym 48
Nummer/häfte 10
Sidor 1256–1263
ISSN 0377-0486
Publiceringsår 2017
Publicerad vid Institutionen för kemi och molekylärbiologi
Sidor 1256–1263
Språk en
Länkar doi.org/10.1002/jrs.5198
Ämnesord Chromium oxide/hydroxide, Micro-Raman spectroscopy, Thermal behavior
Ämneskategorier Oorganisk kemi, Fysikalisk kemi

Sammanfattning

© 2017 John Wiley & Sons, Ltd. Cr 2 O 3 nanoparticles, widely used in the industry, can be obtained by calcination of the nanoparticles synthesized via the hydrothermal method. The chemical nature and the morphology of as-prepared and calcined nanoparticles are investigated by scanning electron microscopy, X-ray diffraction and Raman spectroscopy. Our results indicate that the as-prepared nanoparticles mainly consist of amorphous and hydrated Cr(OH) 3 , with only minor amounts of Cr 2 O 3 . By contrast, and as already known before, calcined nanoparticles consist of Cr 2 O 3 . We also demonstrate the effect of inappropriately chosen experimental conditions, because the use of laser intensities above 0.7 mW during the Raman experiments causes a local heating and thus induces the transformation of Cr(OH) 3 into Cr 2 O 3 . The correlation between the laser power and a local heating is further corroborated by thermogravimetric analyses, which show that upon increased temperature, Cr(OH) 3 first dehydrates and then partially condensates to the intermediate CrO(OH) form, to finally attain the crystalline form of Cr 2 O 3 at about 409°C.

Sidansvarig: Webbredaktion|Sidan uppdaterades: 2012-09-11
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?