Till sidans topp

Sidansvarig: Webbredaktion
Sidan uppdaterades: 2012-09-11 15:12

Tipsa en vän
Utskriftsversion

The adiponectin receptor … - Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

The adiponectin receptor AdipoR2 and its Caenorhabditis elegans homolog PAQR-2 prevent membrane rigidification by exogenous saturated fatty acids.

Artikel i vetenskaplig tidskrift
Författare Ranjan Devkota
Emma Svensk
Mario Ruiz
Marcus Ståhlman
Jan Borén
Marc Pilon
Publicerad i PLoS genetics
Volym 13
Nummer/häfte 9
Sidor e1007004
ISSN 1553-7404
Publiceringsår 2017
Publicerad vid Wallenberglaboratoriet
Institutionen för kemi och molekylärbiologi
Sidor e1007004
Språk en
Länkar dx.doi.org/10.1371/journal.pgen.100...
www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/query.f...
Ämneskategorier Cellbiologi, Genetik, Cell- och molekylärbiologi, Molekylär biofysik, Biofysik, Biokemi och molekylärbiologi

Sammanfattning

Dietary fatty acids can be incorporated directly into phospholipids. This poses a specific challenge to cellular membranes since their composition, hence properties, could greatly vary with different diets. That vast variations in diets are tolerated therefore implies the existence of regulatory mechanisms that monitor and regulate membrane compositions. Here we show that the adiponectin receptor AdipoR2, and its C. elegans homolog PAQR-2, are essential to counter the membrane rigidifying effects of exogenously provided saturated fatty acids. In particular, we use dietary supplements or mutated E. coli as food, together with direct measurements of membrane fluidity and composition, to show that diets containing a high ratio of saturated to monounsaturated fatty acids cause membrane rigidity and lethality in the paqr-2 mutant. We also show that mammalian cells in which AdipoR2 has been knocked-down by siRNA are unable to prevent the membrane-rigidifying effects of palmitic acid. We conclude that the PAQR-2 and AdipoR2 proteins share an evolutionarily conserved function that maintains membrane fluidity in the presence of exogenous saturated fatty acids.

Sidansvarig: Webbredaktion|Sidan uppdaterades: 2012-09-11
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?