Till sidans topp

Sidansvarig: Webbredaktion
Sidan uppdaterades: 2012-09-11 15:12

Tipsa en vän
Utskriftsversion

Crosstalk between Bile Ac… - Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Crosstalk between Bile Acids and Gut Microbiota and Its Impact on Farnesoid X Receptor Signalling

Artikel i vetenskaplig tidskrift
Författare Annika Wahlström
Petia Kovatcheva-Datchary
Marcus Ståhlman
Fredrik Bäckhed
Hanns-Ulrich Marschall
Publicerad i Digestive Diseases
Volym 35
Nummer/häfte 3
Sidor 246-250
ISSN 0257-2753
Publiceringsår 2017
Publicerad vid Wallenberglaboratoriet
Institutionen för medicin, avdelningen för molekylär och klinisk medicin
Sidor 246-250
Språk en
Länkar dx.doi.org/10.1159/000450982
Ämnesord FXR agonism, FXR antagonism, Humanized mouse models
Ämneskategorier Mikrobiologi inom det medicinska området

Sammanfattning

Background: The gut microbiota has a substantial impact on health and disease. The human gut microbiota influences the development and progression of metabolic diseases; however, the underlying mechanisms are not fully understood. The nuclear farnesoid X receptor (FXR), which regulates bile acid homeostasis and glucose and lipid metabolism, is activated by primary human and murine bile acids, chenodeoxycholic acid and cholic acid, while rodent specific primary bile acids tauromuricholic acids antagonise FXR activation. The gut microbiota deconjugates and subsequently metabolises primary bile acids into secondary bile acids in the gut and thereby changes FXR activation and signalling. Key Message: Mouse models have been used to study the crosstalk between bile acids and the gut microbiota, but the substantial differences in bile acid composition between humans and mice need to be considered when interpreting data from such studies and for the development of so-called humanised mouse models. Conclusion: It is of special importance to elucidate how a human gut microbiota influences bile acid composition and FXR signalling in colonised mice. © 2017 S. Karger AG, Basel.

Sidansvarig: Webbredaktion|Sidan uppdaterades: 2012-09-11
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?