Till sidans topp

Sidansvarig: Webbredaktion
Sidan uppdaterades: 2012-09-11 15:12

Tipsa en vän
Utskriftsversion

BMP4 Gene Therapy in Matu… - Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

BMP4 Gene Therapy in Mature Mice Reduces BAT Activation but Protects from Obesity by Browning Subcutaneous Adipose Tissue.

Artikel i vetenskaplig tidskrift
Författare Jenny M Hoffmann
John Grünberg
Christopher Church
Ivet Elias
Vilborg Palsdottir
John-Olov Jansson
Fatima Bosch
Ann Hammarstedt
Shahram Hedjazifar
Ulf Smith
Publicerad i Cell reports
Volym 20
Nummer/häfte 5
Sidor 1038-1049
ISSN 2211-1247
Publiceringsår 2017
Publicerad vid Institutionen för neurovetenskap och fysiologi
Institutionen för medicin, avdelningen för molekylär och klinisk medicin
Sidor 1038-1049
Språk en
Länkar dx.doi.org/10.1016/j.celrep.2017.07...
www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/query.f...
Ämneskategorier Cell- och molekylärbiologi

Sammanfattning

We examined the effect of Bone Morphogenetic Protein 4 (BMP4) on energy expenditure in adult mature mice by targeting the liver with adeno-associated viral (AAV) BMP4 vectors to increase circulating levels. We verified the direct effect of BMP4 in inducing a brown oxidative phenotype in differentiating preadipocytes in vitro. AAV-BMP4-treated mice display marked browning of subcutaneous adipocytes, with increased mitochondria and Uncoupling Protein 1 (UCP1). These mice are protected from obesity on a high-fat diet and have increased whole-body energy expenditure, improved insulin sensitivity, reduced liver fat, and reduced adipose tissue inflammation. On a control diet, they show unchanged body weight but improved insulin sensitivity. In contrast, AAV-BMP4-treated mice showed beiging of BAT with reduced UCP1, increased lipids, and reduced hormone-sensitive lipase (HSL). Thus, BMP4 exerts different effects on WAT and BAT, but the overall effect is to enhance insulin sensitivity and whole-body energy expenditure by browning subcutaneous adipose tissue.

Sidansvarig: Webbredaktion|Sidan uppdaterades: 2012-09-11
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?