Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Tillbaka till framtiden? Svenskarnas syn på försvaret, värnplikten och Nato

Kapitel i bok
Författare Joakim Berndtsson
Ulf Bjereld
Karl Ydén
Publicerad i Ulrika Andersson, Jonas Ohlsson, Henrik Ekengren Oscarsson och Maria Oskarson (red.) Larmar och gör sig till. Göteborgs universitet: SOM-institutet.
Sidor 597-610
Förlag SOM-institutet
Förlagsort Göteborg
Publiceringsår 2017
Publicerad vid Statsvetenskapliga institutionen
Institutionen för globala studier
Sidor 597-610
Språk sv
Länkar som.gu.se/digitalAssets/1645/164526...
Ämnesord Försvarsopinion, Nato, Sverige, försvaret, värnplikt
Ämneskategorier Freds- och konfliktforskning, Statsvetenskap

Sammanfattning

Svensk försvarspolitik befinner sig i förändring. Ett drygt decennium av försvars-politisk inriktning mot militära uppdrag utanför Sveriges gränser har ersatts av ett lika tydligt fokus på återuppbyggnad av en nationell försvarsförmåga. I det här kapitlet diskuterar vi vad denna förändring betyder för försvarets legitimitet hos den svenska befolkningen, och på vilket sätt den hänger samman med förändringar i den svenska säkerhets- och försvarspolitiska opinionen. Resultaten visar att tre av fyra svenskar tycker det är viktigt att Sverige har ett starkt militärt försvar och viljan att minska försvarsutgifterna ligger på historiskt låg nivå. Stödet för att åter tillämpa värnplikt fortsätter att öka. Stödet för ett svenskt Nato-medlemskap har försvagats och förtroendet för försvaret har minskat något.

Sidansvarig: Webbredaktion|Sidan uppdaterades: 2012-09-11
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?