Till sidans topp

Sidansvarig: Webbredaktion
Sidan uppdaterades: 2012-09-11 15:12

Tipsa en vän
Utskriftsversion

Induction of FXR signalin… - Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Induction of FXR signaling in germ-free mice colonized with a human microbiota.

Artikel i vetenskaplig tidskrift
Författare Annika Wahlström
Petia Kovatcheva-Datchary
Marcus Ståhlman
Muhammad Tanweer Khan
Fredrik Bäckhed
Hanns-Ulrich Marschall
Publicerad i Journal of lipid research
Volym 58
Sidor 412-419
ISSN 1539-7262
Publiceringsår 2017
Publicerad vid Wallenberglaboratoriet
Institutionen för medicin, avdelningen för molekylär och klinisk medicin
Sidor 412-419
Språk en
Länkar dx.doi.org/10.1194/jlr.M072819
www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/query.f...
Ämneskategorier Gastroenterologi

Sammanfattning

The gut microbiota influences the development and progression of metabolic diseases partly by metabolism of bile acids (BAs) and modified signaling through the farnesoid X receptor (FXR). In this study we aimed to determine how the human gut microbiota metabolizes murine BAs and affects FXR signaling in colonized mice. We colonized germ-free (GF) mice with caecal content from a mouse donor or faeces from a human donor and killed the mice after short term (2 weeks) or long term (15 weeks) colonization. We analyzed the gut microbiota and BA composition and expression of FXR target genes in ileum and liver. We found that caecal microbiota composition differed between mice colonized with mouse and human microbiota and was stable over time. Human and mouse microbiota reduced total BA levels similarly but the humanized mice produced less secondary BAs. The human microbiota was able to reduce the levels of TβMCA and induce expression of FXR target genes Fgf15 and Shp in ileum after long term colonization.We show that a human microbiota can change BA composition and induce FXR signaling in colonized mice, but the levels of secondary BAs produced are lower than in mice colonized with a mouse microbiota.

Sidansvarig: Webbredaktion|Sidan uppdaterades: 2012-09-11
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?