Till sidans topp

Sidansvarig: Webbredaktion
Sidan uppdaterades: 2012-09-11 15:12

Tipsa en vän
Utskriftsversion

NEXAFS spectroscopy and s… - Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

NEXAFS spectroscopy and site-specific fragmentation of N-methylformamide, N,N-dimethylformamide, and N,N-dimethylacetamide

Artikel i vetenskaplig tidskrift
Författare P. Salen
Vasyl Yatsyna
L. Schio
Raimund Feifel
R. Richter
M. Alagia
S. Stranges
Vitali Zhaunerchyk
Publicerad i Journal of Chemical Physics
Volym 144
Nummer/häfte 24
Sidor artikel nr 244310
ISSN 0021-9606
Publiceringsår 2016
Publicerad vid Institutionen för fysik (GU)
Sidor artikel nr 244310
Språk en
Länkar dx.doi.org/10.1063/1.4954704
https://gup.ub.gu.se/file/206829
Ämnesord x-ray-absorption, fine-structure spectroscopy, inner-shell excitation, transform mass-spectrometry, pmma thin-film, amino-acids, coincidence, spectroscopy, selective dissociation, core excitation, ion desorption, Chemistry, Physics
Ämneskategorier Fysik, Kemi

Sammanfattning

Near-edge X-ray absorption fine-structure (NEXAFS) spectra measured at the C, N, and O K-edges for three molecules containing the amide moiety, N-methylformamide (HCONHCH3), N,N-dimethylformamide (HCON(CH3)(2)), and N,N-dimethylacetamide (CH3CON(CH3)(2)) are presented. These molecules have similar structures and differ by the number of methyl groups located at the molecular ends. The fragmentation of these molecules after resonant excitation at different K-edge resonances is also investigated, using a 3D-ion imaging time-of-flight spectrometer. A comparison between the molecules with respect to the relative contributions of the fragments created upon excitation at distinct resonances reveals site-specific fragmentation. Further information about the character of the core-excitation and dissociation process is obtained from the angular distributions of the ion fragments. Published by AIP Publishing.

Sidansvarig: Webbredaktion|Sidan uppdaterades: 2012-09-11
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?